„Ale pycha!”. Robimy soki owocowo-warzywne.

Soki to bogactwo witamin i substancji  odżywczych dla dzieci, a bogactwo darów jesieni jest doskonałą okazją do tego, aby takie soki wykonać. Było to posumowanie tygodnia, który w całości poświęciliśmy owocom i warzywom. Była to również  okazja do kształtowania odpowiednich nawyków żywieniowych i wdrażania do stosowania profilaktyki zdrowotnej. Pojawienie się wyciskarki do owoców i warzyw bardzo zachęciło dzieci do działania. Dzieci same wymyślały przepisy na soki wieloowocowe z owoców i warzyw, które pojawiły się tego dnia w naszej sali. Połączenie jabłka z nektarynką, winogronem z dodatkiem marchewki okazało się ulubionym sokiem dzieci. Dzieci z entuzjazmem wrzucały do wyciskarki swoje ulubione warzywa i owoce i obserwowały spływający sok. Same zorganizowały poczęstunek sokiem nalewając go do szklanek. Degustacji nie było końca. Było smakowicie!.