,,Od ziarenka do bochenka” – pieczenie chleba

Pieczenie chleba poprzedzone było omówieniem historyjki pt,, Od ziarenka do bochenka” dzięki której dzieci poznały etapy  rozwoju i wzrostu ziarna, jego obróbkę oraz sam proces pieczenia chleba. Celem zajęć było zgromadzenie informacji skąd się bierze mąka.  Zapoznanie dzieci z kolejnymi etapami produkcji chleba, a przede wszystkim uświadomienie dzieciom, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy wielu ludzi: rolnika, młynarza i piekarza.  Dzieci mieli możność obserwowania poszczególnych etapów przygotowania ciasta na chleb, proporcji, zastosowanych składników, poznały różne rodzaje maki tj. pszenna, orkiszowa, gryczana, żytnia, razowa, oraz składników które dodaliśmy do ciasta tj, płatki owsiane, otręby, czarnuszka, pestki słonecznika, pestki dynia, migdały, owoce żurawiny, kminek i inne. Mogły obserwować reakcję jaka zachodzi gdy do drożdży dodamy cukier –  jak konsystencja stała drożdży zmienia się w płynną . Przed upieczeniem ciasto zostało długo i dokładnie zagniatane, następnie musiało wyrosnąć dlatego zostało odstawione  w ciepłe miejsce – na parapet przedszkolnej sali, gdzie cały czas obserwowaliśmy co się z nim dzieje. Jakież było zdziwienie, gdy po tym jak ciasto zostało odstawione na parę minut podwoiło swoją objętość. Zajęcie kulinarne bardzo dzieciom przypadło do gustu, były bardzo aktywne i zainteresowane. Po wyrośnięciu ciasto przełożono do blaszek i zanieśliśmy je do przedszkolnej kuchni, gdzie Pan kucharz włożył je do pieca. A teraz już tylko pozostał czas który bardzo wszystkim się dłużył, ponieważ na gotowe chlebki czekaliśmy aż godzinę, po upieczeniu zostały wyjęte z pieca gdzie przez długą chwilę musiały ostygnąć a potem to już była tylko degustacja. Pachnący chlebek z masłem, dzieci się zajadały  PYSZNE. Serdecznie dziękujemy Panu Mateuszowi – tatusiowi Julci i Szymonka za współpracę, poświęcony czas i przeprowadzenie tak edukacyjnej lekcji wspólnie z dziećmi.