Warsztaty kulinarne w grupie Zielonej.

Czy deser może być zdrowy? Oczywiście, że tak! Udowodniła to mama Nel, pani Magda.

Aby przygotować ten pyszny krem, wystarczy kilka składników- awocado, banany, kakao, wanilia i ewentualnie cukier trzcinowy. Wystarczy obrać owoce, dodać pozostałe składniki, zmiksować i delektować się niebiańskim smakiem pysznego, zdrowego deseru. Ale to nie wszystko. Oprócz walorów smakowych, poznaliśmy również kraje, z których pochodziły poszczególne produkty. Małpka o imieniu Tytus, podała  nam wiele ciekawych informacji na ten temat. Później sprawdziliśmy na mapie, na jakich kontynentach leżą te państwa. Znaleźliśmy Meksyk, skąd pochodzi awocado, Brazylię ojczyznę- kakao, Ekwador, czyli pyszne banany, oraz Mauritius-wanilia.

Dzieci nie tylko kroiły i miksowały, ale również dowiedziały się jakich produktów lepiej unikać, na przykład oleju palmowego i zbyt dużej ilości cukru.

Tytus opowiedział dzieciom o uprawie oleju palmowego. Przyczynia się ona do niekontrolowanej wycinki lasów tropikalnych. Lasy są podpalane tylko po to, by zyskać tereny pod uprawę. Zarówno wycinka, jak i podpalenia prowadzą do poważnych konsekwencji dla środowiska i lokalnych społeczności. W wyniku pożarów lasów wydzielają się olbrzymie ilości dwutlenku węgla, co przekłada się na zanieczyszczanie środowiska i zmiany klimatyczne. W wyniku przekształcania lasów deszczowych w tereny uprawne zagrożone wyginięciem są orangutany, słonie sumatrzańskie i indyjskie, tygrysy sumatrzańskie, pantery mgliste.

Dziękujemy Pani Magdzie, oraz jej pomocnikowi Tytusowi za wspaniale warsztaty, i prosimy o więcej!