V zadanie w ramach projektu Zdrowo jem, więcej wiem – Dzielimy się wiedzą – Kolorowy talerz.

Ostatnim zadaniem do wykonania w ramach projektu Zdrowo jem, więcej wiem było zadanie Dzielimy się wiedzą –  Kolorowy talerz.

Dzięki przeprowadzonym lekcjom i konkursom dzieci zdobyły nową wiedzę. Przyszedł czas, aby podzielić się tą wiedzą z całą społecznością przedszkolną oraz rodzicami. Zadanie polegało na wypromowaniu wiedzy na temat warzyw i owoców oraz szkodliwości cukru. Zadanie podzielone było na dwie części:

  • Forum zdrowia dla rodziców

W ramach tego zadania umieszczam poniżej materiały dla rodziców od organizatorów.

Tekst pt. „Kolorowy talerz, czyli garść informacji o warzywach i owocach” mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz, Instytut Żywności i Żywienia

Czy wiesz, że piękne i różnorodne barwy owoców i warzyw nie są jedynie fantazją natury, ale przede wszystkim ważną informacją o cennych składnikach odżywczych? Zadbaj o różnorodne, kolorowe posiłki, a dostarczysz organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. Dowiedzmy się, o czym mówi nam barwa danego owocu lub warzywa.

Warzywa i owoce są ważnym składnikiem diety dzieci – są źródłem przede wszystkim witamin, składników mineralnych i błonnika. Prostą metodą na dostarczenie sobie i dziecku potrzebnych składników pokarmowych jest komponowanie posiłku tak, aby na talerzu znalazły się zróżnicowane kolorystycznie produkty. Kolorowo znaczy zdrowo. Barwa warzyw i owoców wiąże się z określonymi substancjami, które mają wpływ nie tylko na kolor produktu, lecz także na jego właściwości zdrowotne. Różnorodność spożywanych warzyw i owoców zapewnia dostarczenie wszystkich cennych składników odżywczych. Stosowanie zasady „kolorowego talerza” ułatwi sporządzanie pełnowartościowych posiłków oraz zapewni potrawom ciekawy i apetyczny – zachęcający dzieci do jedzenia – wygląd.

 Ciemnogranatowy

Winogrona, borówka czernica (czarna jagoda), czarna porzeczka, śliwka, jeżyna, żurawina – zawierają duże ilości antocyjanów, witaminy C oraz karotenoidów. Antocyjany są to substancje o właściwościach przeciwutleniających i posiadające zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych. Substancje te mają także właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne oraz korzystnie działają na naczynia krwionośne, zwiększając ich elastyczność. Antocyjany poprawiają także mikrokrążenie w gałce ocznej – zwiększają elastyczność i uszczelniają ściany naczyń włosowatych, hamują krzepliwość, a dzięki temu zwiększają przepływ krwi w siatkówce i poprawiają widzenie. Ta grupa warzyw i owoców zawiera także duże ilości witaminy C. Witamina C m.in. wzmacnia system odpornościowy organizmu, zmniejszając podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe, przyspiesza gojenie się ran, pomaga zachować dobry stan ścian naczyń krwionośnych, jest najpowszechniejszym przeciwutleniaczem.

Pomarańczowo-żółty

Marchew, papryka, pomidory, dynia, morele, brzoskwinie, pomarańcze, cytryny, grejpfruty swoją barwę zawdzięczają beta-karotenowi, który jest prowitaminą A (prowitamina – to związek chemiczny, który w organizmie ulega przekształceniu w witaminę). Witamina A sprzyja tworzeniu się nowych komórek, jest więc konieczna do uzyskania odpowiedniego wzrostu u dzieci. Witamina ta bierze także udział w procesie widzenia, zapobiega 'kurzej ślepocie’. Wzmacnia układ immunologiczny -przy niedoborach witaminy A następuje osłabienie odporności. Jest niezbędna do dobrego utrzymania błon śluzowych, odpowiada za wygląd skóry, zapobiega rogowaceniu naskórka. Beta-karoten jako przeciwutleniacz unieszkodliwia wolne rodniki, działa więc przeciwnowotworowo. Ta grupa 11. edycja projektu „Zdrowo jem, więcej wiem” www.zdrowojem.fundacjabos.pl 3 warzyw i owoców zawiera także duże ilości witaminy C – zwłaszcza cytrusy, które w okresie zimowym są dobrym źródłem tej witaminy.

Zielony

Sałata, szpinak, cykoria, brokuły, natka pietruszki, seler naciowy – zawierają foliany, czyli związki niezbędne w procesie tworzenia i prawidłowego funkcjonowania kwasów DNA i RNA oraz produkcji czerwonych krwinek. Zarówno u dorosłych, jak i dzieci, foliany zapobiegają anemii. Regulują też wzrost i podział wszystkich komórek organizmu. Zielone warzywa liściaste są również źródłem witaminy C, witaminy B6 oraz żelaza.

  • Promocja zdobytej wiedzy wśród społeczności przedszkolnej.

Ze względu na trwającą sytuację epidemiologiczną w kraju wszelkie działania edukacyjne odbywają się w obrębie swoich grup. Aby podzielić się zdobytą wiedzą z przedszkolakami z innych grup oraz pracownikami przedszkola wyeksponowaliśmy w głównym holu plakaty będące reklamą zdrowych słodyczy, tablicę z pracami na temat „Jem owoce i warzywa”, a także przygotowaliśmy gazetkę na temat Cukier? Nie, dziękuję! – przedstawiającą zawartość cukru w niektórych produktach spożywczych. Główny hol to zdecydowanie najlepsze miejsce, bowiem każdy, codziennie tamtędy przechodzi nawet kilka razy.