Pierniki- smak i zapach Świąt Bożego Narodzenia.

Sporo frajdy miały dzieci, gdy  na stoliku w sali zajęć pojawiły się produkty spożywcze: jaja, mąka, cukier,  masło, miód. Od razu pojawiły się pytania – „Co będziemy robić ?”. Przyprawa do pierników leżąca obok różnorodnych foremek wyjaśniła wszystko . Od razu dzieci przystąpiły do pracy – wymieszano  składniki zawarte w przepisie ,  wyrobiono ciasto, rozwałkowano  i przystąpiono do wycinania przeróżnych kształtów pierników.  Dzieci wybrały foremki nawiązujące do świąt – gwiazdki, choinki,  serduszka, aniołki, renifery itp. Dzieci były bardzo zaangażowane, nie mogły się doczekać zakończenia wypieku ciastek i degustacji.  Z pietyzmem wykrawały kształty pierników i układały na blaszce do pieczenia. Przy okazji dzieci dowiedziały się,  że najstarszy polski przepis na pierniki pochodzi z 1725 roku. Początkowo wypieki traktowano nie jako świąteczną słodkość, ale jako medykament. Do dziś stolicą polskiego piernika jest Toruń.