Pieczemy babeczki wielkanocne.

Babeczki wielkanocne to tradycja. W każdym koszyczku wielkanocnym takiej babeczki nie powinno zabraknąć. Baba wielkanocna ta najbardziej rozpoznawany symbol Wielkanocy. Tradycja wypiekania tych bab sięga XV wieku.  To najstarszy wypiek  sporządzany w Polsce.  Zwyczaj ten przywędrował do nas z Litwy i Białorusi. Baba wielkanocna jest symbolem dostatku i umiejętności kucharskich, wypiekano je ze szczególną starannością, aby były jak najbardziej dorodne. Dzieci z grupy Pomarańczowej dzisiaj też wykazały się ogromną starannością. Dokładnie odmierzały wszystkie składniki zawarte w przepisie, dokładnie łączyły składniki suche z mokrymi, z pietyzmem dodawały  aromatu pomarańczowego i całą masę mieszały. A potem nakładały do małych foremek. Dobrze, że czas pieczenia nie był zbyt długi , bo niektóre dzieci nie mogły się doczekać, kiedy  babeczki się upieką i wystygną. No i wreszcie degustacja -babeczki  smakowały wszystkim wyśmienicie.