Z sadu i ogrodu warzywnego na stół.

Dzieci z grupy Pomarańczowej z ochotą przystąpiły do wykonania szaszłyków owocowych i soku warzywno – owocowego. Było to podsumowanie wiedzy o darach jesieni pochodzących z sadu i ogrodu warzywnego. Organizowano zróżnicowane sytuacje edukacyjne służące poznaniu roli pestek w  owocach i warzywach, poznaniu cyklu produkcyjnego soku i dżemu. Mając pewne doświadczenia dotyczące wzrostu roślin dzieci wskazywały, które dary jesieni rosną na drzewie, na krzewie, nad ziemią i pod ziemią, wskazywały również cześć nadziemną i podziemną. Nie mogło zabraknąć wiedzy na temat wartości odżywczych owoców i warzyw – stąd dzieci podjęły czynności związane z wykonaniem soku owocowo- warzywnego  oraz owocowych szaszłyków. Przy okazji doskonaliły czynności dnia codziennego – umiejętność krojenia owoców i warzyw.