Lekcja kulinarna w grupie Żółtej: „Sałatka owocowa”

Jesień kojarzy się z obfitością. Jest bogata w kolory, zapachy i smaki natury. obfituje również w wielorakie sytuacje sprzyjające poznawaniu przyrodniczego otoczenia przez dzieci. Okazją do wzbogacenia wiedzy dzieci o przyrodzie jesienią,  był cykl lekcji na temat owoców. Zgromadzone przez dzieci owoce pozwoliły na ich wnikliwą obserwację. Dzieci rozwinęły swoje zainteresowanie przyrodą przyswajając  nową wiedzę, wzbogacając język nazw o określenia owoców oraz drzew, na których rosną. Rozwinęły również umiejętność  wypowiadania się na temat jesiennej pracy w sadzie: zbiorów owoców i sposobów pielęgnacji drzew owocowych. Uwieńczeniem poznawania owoców była lekcja kulinarna podczas, której każdy z przedszkolaków w grupie Żółtej był bardzo zaangażowany w wykonywanie sałatki owocowej.

To było cenne doświadczenie dla dzieci.