W ramach zajęć prowadzonych przez rodziców i innych członków rodzin, (które zresztą są cyklicznie prowadzone w naszej grupie )zaprosiliśmy Babcię Julii i Gabrysia. Tym razem były to zajęcia kulinarne , których przewodnim tematem były sezonowe owoce. Po pogadance przeprowadzonej przez Babcię o walorach odżywczych i zdrowotnych spożywania owoców i warzyw przystąpiliśmy do wykonania sałatki owocowej . Dzieci uczestniczyły w przygotowaniu stanowisk pracy , przygotowały deseczki do krojenia, fartuszki ochronne, a także noże. Przed rozpoczęciem pracy utrwalone zostały zasady warunkujące bezpieczne posługiwanie się nożami. Dzieci dowolnie komponowały swoje sałatki, wybierając ulubione owoce sezonowe. Nad wszystkim czuwała Babcia Bożenka. Po zakończeniu pracy i posprzątaniu stanowisk pracy dzieci przystąpiły do degustacji sałatek. Wszystkim smakowało. Babci Bożence serdecznie dziękujemy za inspiracje kulinarne.