Od najmłodszych lat uczymy dzieci zdrowego odżywiania i czerpania przyjemności z jedzenia zdrowych a przede wszystkim własnoręcznie wykonanych posiłków. Dzięki zajęciom kulinarnym dzieci poznają różne tajemnice kuchni, uczą się przygotowywać samodzielnie smakowite potrawy, a przygotowanie posiłków staje się dla dzieci wspaniałą i pyszną zabawą. W ramach zajęć postanowiliśmy przygotować owocową sałatkę, która jest wspaniałą witaminową alternatywą dla słodyczy, które tak bardzo lubimy. Przed przystąpieniem do pracy dzieci dokładnie umyły ręce, pamiętając o zasadach higieny. Następnie dokładnie umyliśmy wszystkie przyniesione wcześniej owoce, przy pomocy pań obraliśmy owoce i pokroiliśmy na małe kawałeczki, następnie dzieci dokładnie wymieszały pokrojone owoce i nakładały przy pomocy dużej drewnianej łyżki sałatkę do szklanych miseczek. później nastąpiła wyczekiwana przez dzieci degustacja, jak się okazało sałatka była przepyszna, wszystkim dzieciom wyjątkowo smakowały owoce w takiej postaci, tym bardziej że był to efekt ich pracy, niektóre nawet poprosiły o dokładkę, było pysznie, kolorowo i zdrowo.