Sporo frajdy miały dzieci, gdy na stoliku w sali zajęć pojawiły się produkty spożywcze: jaja, mąka, cukier, masło, miód. Od razu pojawiły się pytania – „Co będziemy robić ?”. Przyprawa do pierników leżąca obok różnorodnych foremek wyjaśniła wszystko . Od razu dzieci przystąpiły do pracy – wymieszano składniki zawarte w przepisie , wyrobiono ciasto, rozwałkowano i przystąpiono do wycinania przeróżnych kształtów pierników. Dzieci wybrały foremki nawiązujące do świąt – gwiazdki, choinki, serduszka, aniołki, renifery itp. Dzieci były bardzo zaangażowane, nie mogły się doczekać zakończenia wypieku ciastek i degustacji. Z pietyzmem wykrawały kształty pierników i układały na blaszce do pieczenia. Przy okazji dzieci dowiedziały się, że najstarszy polski przepis na pierniki pochodzi z 1725 roku. Początkowo wypieki traktowano nie jako świąteczną słodkość, ale jako medykament. Do dziś stolicą polskiego piernika jest Toruń.