Z myślą o jarzynowych witaminach, 23 października, Grupa Czerwona wspólnie z rodzicami postanowiła zrobić pyszną sałatkę jarzynową. Przy tej okazji przedszkolaki przypomniały sobie wygląd, smak i zapach niektórych składników. Każdy dostał czepek, tackę, nożyk i tak przystąpiliśmy do obierania i krojenia. Dzieci samodzielnie, lub z niewielką pomocą rodziców, kroiły i przyrządzały sałatkę przestrzegając przy tym zasad bezpiecznego posługiwania się nożem. Tatuś Karolinki, który z dumą przyglądał się kulinarnym poczynaniom córki, stał się dla nas prawdziwym wsparciem, gdyż słoiki z ogórkami i puszki z groszkiem czy kukurydzą nie chciały otwierać się same a dla silnych, męskich dłoni żadna nakrętka nie była przeszkodą. Na koniec gotową sałatkę nałożyliśmy na talerze urządzając w sali prawdziwą ucztę! Przyrządzanie sałatki dało nam wszystkim wiele radości i satysfakcji, dlatego składamy wielkie ukłony w stronę Rodziców, którzy tak entuzjastycznie i ochoczo zareagowali na zaproszenie, bo dzięki ich obecności i pomocy mogliśmy rozwijać nasz kulinarny talent.