Zajęcie kulinarne – smaczna, zdrowa, kolorowa sałatka owocowa

Do wspólnego przygotowania sałatki owocowej przygotowywaliśmy się dużo wcześniej. Zanim  dzieci uczestniczyły w zajęciu kulinarnym zgromadziliśmy w naszej grupie przyniesione przez dzieci owoce i warzywa za które to serdecznie dziękujemy Rodzicom. Przyniesione dary jesieni posegregowaliśmy na dwie grupy , następnie podczas lekcji dzieci za pomocą zmysłu wzroku, dotyku, węchu , smaku rozpoznawały i nazywały przyniesione dary. Omówiliśmy które to wykopujemy jesienią, a które  zrywamy z drzewa,  które rosną w polu, w sadzie, w ogrodzie warzywnym.  Podsumowaniem zajęć było wykonanie przez dzieci sałatki owocowej poprzez  stwarzanie dzieciom możliwości do działania kulinarnego, rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych, wdrażanie do zdrowego  odżywiania i higieny przyrządzania posiłków o zarazem czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłku. Zwróciliśmy uwagę dzieci na poszczególne etapy przygotowania sałatki tj. dokładne umycie rąk, umycie owoców , obieranie, krojenie, mieszanie przy użyciu łyżki, łączenie i dodawanie składników tj. jogurt, nakładanie na talerzyki, w trakcie wykonywanych czynności dbanie o porządek i higienę w swoim miejscu pracy,  wspólna degustacja.  Własnoręcznie zrobiona sałatka wyśmienicie dzieciom smakowała.