Wycieczka do Przychojca

W końcu nadszedł ten dłuuugo oczekiwany dzień – wycieczka!

Dzieci coraz częściej rozmawiały na temat wycieczki, widać było że są przejęte i już nie mogą się doczekać wyjazdu.  Dzień przed wycieczką, dzieci przypomniały sobie wszystkie zasady bezpieczeństwa, jakie obowiązują w czasie wycieczki.  Wreszcie po śniadaniu wyruszyliśmy w podróż do gospodarstwa agroturystycznego „Pod Lipą” w Przychojcu koło Leżajska. Podróż zdawała się dłużyć bez końca, a gdy dotarliśmy na miejsce przywitała nas Gospodyni z Gospodarzem i ich pies. Na początku dzieci wzięły udział w zajęciach edukacyjnych „Mleczna droga” i  „Od ziarenka do bochenka”, gdzie mogły wykazać się wiedzą na temat przetworów mlecznych i tego, jak powstaje pieczywo. Dzieci mogły samodzielnie wydoić krowę, z zebranej na powierzchni mleka śmietany ubić masło w maselniczce,  ze zsiadłego mleka odcisnąć ser i włożyć go do prasy, zmielić ziarno przy pomocy żaren, przesiać mąkę, odważyć i zabrać do domu. Można było także zobaczyć kłosy i ziarna różnych rodzajów zbórz. Dzieci samodzielnie robiły proziaki, w których jednym ze składników była proza czyli soda. Mali kucharz ubrani w odpowiednie stroje starannie ugniatali ciasto i wycinali kształty. A wszystko to w cieniu sędziwego orzecha. Gdy proziaki znalazły się w piecu, był czas na dobrą zabawę: przebieranie się w kostiumy, jazdę na rowerkach biegowych czy też w wózkach –  śmiechu było co nie miara 🙂 Później dzieci mogły zrobić degustację upieczonych smakołyków oraz samodzielnie zrobionego twarogu, które wszystkim bardzo smakowały. Zwiedzaliśmy także dawne chałupy, gdzie mogliśmy podejrzeć jak to się kiedyś mieszkało, poznać starodawne urządzenia i sprzęty oraz podziwiać mistrzostwo bibułkarstwa i rękodzieła ludowego. Na zakończenie nakarmiliśmy koziołka Bronka i pogłaskaliśmy króliki. Szkoda że miłe chwile tak szybko upływają… nadszedł czas wracać do naszego przedszkola.